Kolbotn pike- og guttemusikkorps - gode og gamle tradisjoner på Kolbotn
Historie Kolbotn Guttemusikkorps ble stiftet 27. oktober 1927. Initiativtakerne var medlemmer av foreningen Landstormen og Kolbotnkoret, med Hans Knutsen i spissen. I begynnelsen var det ca 25 medlemmer, alle fra Kolbotn skole. Korpset debuterte 17. mai 1928, hvor de marsjerte og spilte, og samlet seg til sin første 17. mai frokost. Hans Knutsen var korpsets dirigent helt fram til 1952. Birger Stendahl overtok som dirigent fra 1952 til 1972 og gjorde en stor jobb. En annen dirigent som gjorde en stor innsats for korpset var Ragnar O. Bakken, som ble dirigent i 1974 og var tilknyttet korpset til 1993. Kolbotn guttemusikkorps sin første marsj fra Kolbotn skole, 1928
De første uniformene til Kolbotn Guttemusikkorps var hvite med sorte striper i siden, og det var bandolær og båtlue til. Til 17 mai 1954 fikk korpset nye blå uniformer med gullbånd og båtluer frem til 1958 da det ble besluttet å kjøpe inn nye uniformer. Korpset fikk låne 7000 kroner fra daværende Oppegård sparebank og kjøpte uniformer til 190 kr per stk. Etter noen år ble det snakk om at uniformene skulle fornyes. Inspirasjon til de nye uniformene var hentet fra Det kanadiske ridende politi. De nye uniformene ble tatt i bruk første gang i august 1965. Senere er uniformene blitt fornyet pga slitasje, men uniformene korpset bruker i dag er svært like de som ble tatt i bruk i 1965. Da korpset fikk sin egen drilltropp med jenter fra 1. klasse og oppover i 2000, sydde foreldrene drilluniformer som besto av hvitt skjørt med røde innlegg, rød kappe (senere byttet med rød jakke
Guttemusikken var et veldig aktivt korps som deltok på flere stevner hvert år, hadde konserter og spilte ellers der de ble bedt om det. De var i mange år, sammen med Kolbotn Ungdomskorps og Oppegård Skolekorps, alene om spilleoppdragene i bygden. Kommunen brukte også korpset aktivt til sine arrangement. Guttemusikken sto også for St. Hans feiring på Fløysbonn gård. Da gikk de tog fra den gamle Realskolen i Kapellveien og opp til gården. Der var det dans, mat, underholdning og fyrverkeri, og for mange var dette et høydepunkt om sommeren. Turer var det også, både innenlands og utenlands, hvert år. Korpsturer i dag er ikke det samme som det var før. Turen til Nice og Grenoble i 1968 varte i 3 uker. Tre år på rad var korpset i Nice, hvor de spilte under karnevalsopptogene. De spilte også under sitroninnhøstingen i nabobyen Menthon og i bad Reimer i Monte Carlo. Ett høydepunkt var da korpset spilte i vinterolympiaden i Grenoble i 1968. Korpset spilte da under hopprennet, slalåmrennet og ved ishockeykampen mellom Norge og Jugoslavia.
Juni 1993 var korpset med å sette verdensrekord på Hamar flyplass sammen med en lang rekke andre korps. Verdens største spillende og marsjerende musikkorps talte 6 017 korpsmedlemmer! Verdensrekorden ble registrert inn i Guiness Book of records.
I 2007 feiret korpset 80- års jubileum, med tur til Paris og spilling i Disneyland.
Noen merkeår i Korpsets historie
1927 - Kolbotn Guttemusikkorps ble stiftet. Dirigent Hans Knutsen.
1949 - En egen mødreforening for guttemusikken ble stiftet.
1952 - Birger Stendahl overtar som dirigent.
1954 - Korpset fikk nye uniformer med hjelp av mødreforeningen.
1965 - Korpset får nye uniformer - Kanadisk ridende politi.
1968 - Korpset spiller i vinterolympiaden i Grenoble.
1982 - Det besluttes at jenter også kan delta i korpset - nytt navn
1993 - Korpset var med å sette verdensrekord på Hamar flyplass.
1998 - Håvard Evang overtar som dirigent.
2000 - Det ble besluttet å starte en drilltropp for jenter fra 1. klasse og oppover.
2006 - Fredrik Nilsen overtar som dirigent.
2007 - Korpset feirer 80-års jubileum.
Loppemarked En av de viktigste inntekstkildene for Kolbotn pike- og guttemusikkorps opp gjennom årene har uten tvil vært loppemarkedet. Kontingenten som hver enkelt betaler, er på langt nær nok til å dekke utgiftene ved å drive et korps. Det trengs penger til både uniformer, instrumenter, opplæring, dirigenter og korpsturer.
Det er blitt hold jevnlige loppemarkeder siden 1973, og inntektene for loppemarkedet i 1978 utgjorde 31 000 kroner. Stedene hvor loppemarkedet har blitt avhold har variert fra Stabburet i Kolbotn sentrum, , plassen utenfor samfunnshuset, rådhusets P-plass og Ingieråsen skole.
Loppemarked som aktivitet gir samhold og godt vennskap i korpset ved at både foreldre og korpsmedlemmer jobber side om side. At "gamle entusiaster" fremdeles møter opp, selv om barna har sluttet i korpset, er vel det beste bevis på at dette er både sosialt og moro.
Ethvert korps må ha sin egen fane, det fikk også Guttemusikken. Første fanen var i bruk helt frem til 1961, da det ble besluttet å lage ny. Fanen ble fornyet i 1977 med samme motiv.
Fanen ble bestilt hos en kjent kunstner ved navn Ole Ekornes. Formannen i bannerkomiteen forklarer bannerets motiv slik: I bakgrunnen skogen med solvarme furustammer og hvite blomster ved foten. Ut fra skogen stomer en skimmel - eventyrhesten med gyllen man - på sin ferd mot det strålende blå. På ryggen gutten med luren for munnen med tonen han fant der inne.
Da jentene kom med i 1982, ble fanen endret med korpsets navn slik vi kjenner det i dag.